Efecte adverse induse de medicamente

Unul dintre avantajele majore ale civilizației și progresului este, cu siguranță, accesul la medicamente care pot salva vieți. Dar chiar și așa, dacă nu sunt administrate corect sau dacă sunt folosite fără a exista recomandarea unui medic specialist, pot exista efecte adverse asupra organismului uman ce pot fi foarte grave, uneori chiar până la punerea vieții în pericol.

Medicamentele, în general, prezintă reacții adverse, adică acele reacții negative ce își fac apariția după administrarea obișnuită a unui medicament, în funcție de stările fiziologice și/sau patologice ale pacientului, respectând indicațiile de administrare, dar și condițiile de păstrare a medicamentului.

Care sunt caracteristicile principale ale efectelor adverse?

  • Orice medicament, chiar și cel ”banal”, poate determina apariția unor consecințe neașteptate, chiar dacă îl folosim în mod corespunzător,
  • Unele medicamente au un potențial mai mare decât altele de a determina apariția reacțiilor adverse,
  • Reacțiile adverse apar și în funcție de individul care folosește medicamentul
  • Efectele secundare pot apărea imediat după administrarea medicamentului sau după o anmită perioadă de timp
  • Efectele și consecințele administrării medicamentelor pot fi uneori pe termen lung și tardive.

V-am prezentat doar o mică introducere în tema efectelor adverse ale medicamentelor. Pentru mai multe detalii, vă invităm să urmăriți în această seară, de la ora 19.00 pe www.lightchanneltv.ro, emisiunea SĂNĂTATEA LA CONTROL cu Andreea Mocan.